RSS

APLICAREA LEGII 71/2015, REFERITOARE LA ACORDAREA SPORULUI DE 15% PENTRU DOCTORAT

28 Mai

Gicu Rotărescu, preşedinte Asociaţia Vocea Culturii

COMUNICAT DE PRESĂ
Gicu Rotărescu, președintele Asociației Vocea Culturii, invită reprezentanții instituțiilor de cultură la rezolvarea amiabilă, în regim de urgență, a neaplicării legislației în vigoare, referitoare la acordarea sporului de doctorat tuturor angajaților care au acest drept.
CU RESPECT, SOLICITĂM AVOCATULUI POPORULUI SĂ SE ADRESEZE OFICIAL CURȚII CONSTITUȚIONALE, PE TEMA DISCRIMINĂRII SALARIAȚILOR CU ACELAȘI NIVEL DE PREGĂTIRE PROFESIONALĂ, ȘI SĂ SOLICITE CURȚII SĂ SE PRONUNȚE PUBLIC FAȚĂ DE ACEASTĂ ÎNCĂLCARE FLAGRANTĂ A LEGII ȘI A NERESPECTĂRII CONSTITUȚIEI ROMÂNIEI.
Totuși, fiindcă noi credem în buna-credință a reprezentanților instituțiilor de cultură, în cele ce urmează, le punem la dispoziție mai multe informații publice, cu scopul de a facilita aplicarea legii, în litera și spiritul acesteia.
Avocat Iulia Dumitru afirmă următoarele:
Prin OUG 83/12.12.2014 au fost aprobate măsurile privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.
Prin Legea nr. 71/03.04.2015 a fost adoptată și modificată OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.
Conform art. 6 din Legea 71/2015, OUG 83/2014 a fost modificată după cum urmează:
„La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins:
„(11) Prin nivel de salarizare în plată pentru funcţiile similare se înţelege acelaşi cuantum al salariului de bază cu cel al salariaţilor având aceeaşi funcţie, în care au fost incluse, după data de 31 decembrie 2009, sumele aferente salariului de încadrare, precum şi sumele aferente sporurilor de care au beneficiat înainte de această dată, dacă salariatul angajat, numit sau promovat îndeplineşte aceleaşi condiţii de studii – medii, superioare, postuniversitare, doctorale -, de vechime şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, specifice locului de muncă la data angajării sau promovării”.
Prin Legea 71/2015 s-a creat posibilitatea ca personalul încadrat în instituțiile și autoritățile publice care avea un nivel al salariului de bază și al sporurilor mai mic decât cel stabilit la nivel maxim în cadrul aceleiași instituții sau autorități publice pentru fiecare funcție/grad/treaptă și gradație, să fie salarizat la nivelul maxim dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții. Această prevedere se aplică și în cazul stabilirii cuantumului gradațiilor de care a beneficiat personalul care a avansat în gradație după anul 2010.
Prin Nota privind aplicarea prevederilor Legii 71/2010 pentru aprobarea OUG 83/2014, înregistrată sub nr. 874/02.06.2015 și emisă de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și semnată de dna. ministru Rovana Plumb, este explicat în mod expres faptul că: prin legea 71/2015 „s-a creat posibilitatea ca personalul care a fost încadrat înainte de anul 2009 precum și personalul încadrat după anul 2009 care a obținut titlul științific de doctor, să beneficieze de același nivel al salariului de bază de care a beneficiat personalul încadrat pe aceeași funcție/grad/treaptă și gradație și care a deținut titlul științific de doctor anterior anului 2010”.
Până la aprobarea OUG 83/2014 prin Legea 71/2015, personalul care a obținut titlul științific de doctor după anul 2009 nu a beneficiat de o majorare a salariului de bază în mod similar cu persoanele care au deținut titlul științific de doctor anterior anului 2010.
De asemenea, in cuprinsul aceleiasi Note explicative privind aplicarea Legii 71/2015 este prevazut expres ca: “In contextul in care prevederile sus-mentionate nu se vor aplica personalului din toate institutiile si autoritatile publice, se va crea o discriminare salariala intre institutiile si autoritatile publice care va genera procese in instanta, care vor fi castigate de catre salariati si vor duce la plata acestor drepturi actualizate la data platii cu rata inflatiei precum si a cheltuielilor de judecata aferente”.
Vă mulțumim anticipat !
Asociația Vocea Culturii
Blog: https://voceaculturii.wordpress.com
E-mail: voceaculturii@gmail.com

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 28 Mai 2016 în Uncategorized

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: